BACK TO blog

Ιδιαίτερα στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εστιατόρια και μπαρ που διαθέτουν μια εξαιρετική champagne list από τους sommelier τους, γνωρίζουν καλά ότι το σερβίρισμα της σαμπάνιας είναι μια μοναδική εμπειρία για τους πελάτες τους.
Γνωρίζατε, όμως, ότι η γεύση της σαμπάνιας επηρεάζεται πολύ από το είδος του ποτηριού;

Τα εκάστοτε χαρακτηριστικά κάθε ποτηριού σαμπάνιας δεν αφορούν μόνο την αισθητική του σερβιρίσματος.

Αλλά είναι ιδανικά για να αναδεικνύουν το γευστικό προφίλ κάθε ξεχωριστού είδους σαμπάνιας, προσφέροντας ένα ανάλογο επίπεδο απόλαυσης.
Ποια είναι, λοιπόν, τα must-check που πρέπει να προσέξει ένας επαγγελματίας εστίασης πριν επιλέξει ποτήρια σαμπάνιας για το μαγαζί του;

1. Σχήμα

Τα μακρόστενα ποτήρια σαμπάνιας σε flute σχήμα είναι πιο συνηθισμένα στους περισσότερους χώρους εστίασης. Και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Το μακρόστενο σχήμα τους επιτρέπει τη σταδιακή αλλά εντονότερη ανάδυση των αρωμάτων του ποτού, προσφέροντας μια αρκετά πιο γευστική γουλιά κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης.

2. Υλικό

Τα ποτήρια σαμπάνιας πρέπει να είναι είτε από κρύσταλλο, είτε από τυπικό γυαλί. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο υλικών είναι το πάχος. Το τυπικό γυαλί απαιτεί μεγαλύτερο πάχος για υψηλότερη ανθεκτικότητα, ενώ το κρύσταλλο μπορεί να γίνει λεπτότερο αφού διαθέτει μεγάλη αντοχή και αντιθραυσματικές ιδιότητες. Ωστόσο, όσο πιο εκλεκτό είναι το είδος της σαμπάνιας, τόσο πιο σημαντικό θεωρείται το είδος του γυαλιού για τη διατήρηση της γεύσης και του αρώματος.

Τα είδη των ποτηριών σαμπάνιας

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές των ποτηριών για σαμπάνια που κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, οι πιο βασικές κατηγορίες είναι:
•Flute
Τα ποτήρια σαμπάνιας flute είναι ελαφριά και κρατιούνται εύκολα στο χέρι. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπουν να διατηρείται επαρκής απόσταση του μπολ από τα δάχτυλά, με αποτέλεσμα να εμποδίσει το ποτό σας να ζεσταθεί. Χάρη στο κομψό και εκλεπτυσμένο τους στιλ, κυκλοφορούν σε κλασικές ή πιο περίτεχνες εκδοχές και μπορούν άνετα να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος.
•Tulip
Τα ποτήρια σαμπάνιας tulip διαφέρουν στο σχήμα του χείλους. Το χείλος είναι πιο στενό σε σύγκριση με το κέντρο του μπολ, παρέχοντας ένα μοναδικό σχήμα στο ποτήρι. Το στενό χείλος επιτρέπει στα αρώματα του ποτού να μεγεθύνονται, κατευθύνοντάς το προς τη μύτη. Λόγω του χείλους που λυγίζει προς τα μέσα, μπορείτε να απολαύσετε το άρωμα και τη γεύση του ποτού ταυτόχρονα. Υπάρχουν επίσης δύο μεγέθη τουλίπες σαμπάνιας, κανονικές και φαρδιές.
•Coupe
Αποτελούν μια παραδοσιακή προσέγγιση για το σερβίρισμα σαμπάνιας. Διαθέτουν φαρδύ μπολ, που κάθεται πάνω από ένα πιο κοντό λαιμό. Επειδή είναι τόσο εκλεπτυσμένα και παραδοσιακά, τα ποτήρια σαμπάνιας coupe κάνουν ορατή ακόμα και την αναπήδηση φυσαλίδων γύρω από το ποτήρι. Προτείνονται για σερβίρισμα πιο στεγνής ποικιλίας σαμπάνιας, επειδή το μπολ είναι ρηχό και φαρδύ, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται τη διαδικασία οξείδωσης.
Αξεσουάρ για σερβίρισμα σαμπάνιας
Πέρα από τα ποτήρια σαμπάνιας, ωστόσο, το σερβίρισμα αυτού του εκλεκτού αφρώδους ποτού δεν ολοκληρώνεται σωστά χωρίς τα κατάλληλα αξεσουάρ.
Οι σαμπανιέρες βοηθούν τους αφρώδεις οίνους να παραμένουν στη σωστή θερμοκρασία, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη γευστική εμπειρία για τους πελάτες σας.
Η επιλογή ανάμεσα σε μια πλαστική ή μεταλλική σφυρήλατη σαμπανιέρα εξαρτάται και πάλι από τις ιδιότητες κάθε είδους σαμπάνιας, σε συνδυασμό φυσικά με το ύφος σερβιρίσματος και το προφίλ του μαγαζιού.
Συμπληρωματικά, μπορείτε να επιλέξετε μια διπλή σαμπανιέρα, που εξυπηρετεί τη διατήρηση 2 διαφορετικών μπουκαλιών, ή το σταντ για σαμπανιέρα, που αποτελεί μια κλασική επιλογή για εστιατόρια που δεν θέλουν να σπαταλούν χώρο από το τραπέζι των πελατών τους.
***
Το e-shop της HORECANEXT παρουσιάζει μια εκπληκτική σειρά με τα καλύτερα ποτήρια και αξεσουάρ για σερβίρισμα σαμπάνιας, που απευθύνονται σε χώρους εστίασης με ξεχωριστό στιλ.
Μια κομψή γκάμα από όλα τα διαφορετικά είδη ποτηριών για σαμπάνια όπως flutes, τουλίπες, ή κουπέ, κατασκευασμένα από κρύσταλλο σε λιτές minimal ή πιο περίτεχνες γραμμές, με την υπογραφή κορυφαίων brands όπως Libbey, Bormioli Rocco, Luigi Bormioli, Borgonovo, Spiegelau και Rona. Ανακαλύψτε όλη τη συλλογή online!